Enerji etiketleri yenileniyor
Enerji etiketleri yenileniyor

Enerji etiketi yönetmeliği nedir?

Enerji etiketlerinde ürünlerin enerji ve su tüketimi, ses seviyesi, program süresi ile kapasitesi
gibi özellikleri gösterilir. Böylece tüketiciler ürün hakkında doğru ve karşılaştırılabilir şekilde bilgi alır.
Enerji etiketlerindeki bilgiler, Avrupa Birliği ve Türkiye Yönetmeliklerinde belirtilen test standartlarına dayanır. Tüm üreticilerin, enerji etiketlerini hazırlaması ve ürünlerle birlikte sunması zorunludur.
 

Enerji etiketi yönetmeliği neden değişiyor?

Türkiye ile Avrupa Birliği arasında 1995 yılında imzalanan Gümrük Birliği Anlaşması ile Avrupa Birliği’nde yayımlanan teknik mevzuatların Türkiye’de de uygulanması kararlaştırılmıştır. Bu nedenle 2017 yılında Avrupa Birliği’nde yayımlanan Enerji Etiketlemesi Çerçeve Yönetmeliği ile belirlenen ürün gruplarında Yeni Enerji Etiketine geçiş, 2021 yılı Mart ayında planlanmıştır.
Tüketicilerin enerji verimli ürünler satın alırken bilinçli seçimler yapmalarına yardımcı olmak ve aynı zamanda endüstriyi daha az enerji tüketen çevre dostu ürünler geliştirmeye teşvik etmek için enerji etiketlerinde yeni bir ölçeklendirme sistemine ihtiyaç duyuldu. Çünkü mevcut enerji etiketlerinde örneğin çamaşır makinelerinde A+++ enerji sınıfı üst limiti artık yeterli gelmediği için üreticiler, “A+++ enerji sınıfından %20 daha tasarruflu” gibi söylemler kullanmaya başlamıştı.
Yeni ölçeklendirme sistemiyle işte bu karışıklık ortadan kalkmış olacak.
 

Bu değişiklikten hangi ürünler etkilenecek?

Yeni yönetmelik kapsamında Mart 2021 tarihi itibarıyla etkilenecek ürünler şunlar:
Buzdolapları

Derin Dondurucular
Bulaşık Makineleri
Çamaşır Makineleri

Kurutmalı Çamaşır Makineleri
Televizyonlar
Ekranlar

Diğer ürün kategorileri, bu değişiklikten daha sonraki yıllarda etkilenecektir.
 

Yeni enerji etiketindeki temel farklar nelerdir?

Mevcut enerji etiketlerinin ölçeklendirmesi, D ve A+++ arasında olup tüketiciye satılabilir en düşük enerji sınıfı A+’dır. (Buzdolapları, derin dondurucular, bulaşık ve çamaşır makineleri için geçerlidir.) Yeni enerji etiketindeki ölçeklendirme ise G ve A (En yüksek) arasında olacak. Yeni enerji etiketlerinde ayrıca QR kodlar yer alacak. Böylece tüketiciler, ürünlerle ilgili çok daha fazla bilginin yer aldığı ürün bilgi formuna akıllı cihazlarıyla QR kodunu okutarak ulaşabilecekler.
Yeni enerji etiketlerinde bulaşık, çamaşır ve kurutmalı çamaşır makinelerinin artık yıllık enerji tüketim bilgileri değil; 100 döngüde tükettiği enerji değerleri yer alacak. Ayrıca yeni etikette, yeni grafiklerle birlikte ürünler için yeni ses seviyesi sınıflandırması da yer alacak. Sınıflandırma A (En sessiz) ile D arasında olacak.
 

Yeni ve eski etiketler arasında bağlantı var mı?

Mevcut enerji etiketi ile yeni enerji etiketi arasında doğrudan bir bağlantı yok. Örneğin mevcut enerji etiketinde A+++ enerji sınıfına sahip bir ürünün, yeni enerji etiketinde hangi enerji sınıfına denk geldiğini kesin bir ifadeyle söylemek mümkün değil. Çünkü yeni enerji etiketinin test yöntemleri, mevcut yöntemlerden farklı ve doğrudan bir kıyaslama yapılamaz.

Ürünlerin enerji sınıfı ölçeklendirme sistemi değişse de bu, ürünlerin enerji verimliliğinin azaldığı anlamına gelmez. Bu bir yeniden ölçeklendirme sistemidir. Önemli olan, ürünün tükettiği enerji değeridir.

 

Ürün bazlı yeni enerji etiketleri ve açıklamaları

Buzdolapları ve Derin Dondurucular

Yeni enerji etiketi ile birlikte brüt hacim kavramı hayatımızdan çıkacak, böylece ürünler üzerinde brüt hacim/net hacim karşılaştırması da ortadan kalkacak. Yeni enerji etiketlerinde sadece hacim bilgisi yer alacak ve bu bilgi tüketicilerin üründe kullanabileceği net hacim değeri olacak. 




 

E-BÜLTEN ABONELİĞİ